Mikä saisi sinut liikkeelle?

10.5.2017
Teksti ja kuvat: Anne Moilanen, farmaseutti

Säännöllisellä liikunnalla on lukuisia myönteisiä vaikutuksia terveyteen ja toimintakykyyn. Tiesithän, että liikkumalla pystyt vaikuttamaan muun muassa verenpaineeseesi, sekä elimistösi sokeri- ja kolesterolitasoihin? Myös luut ja lihakset, sydän mukaan lukien, kaipaavat liikuntaa jaksaakseen.  Tutkittua tehoa löytyy, mutta mistä löytää tarvittava motivaatio liikkeelle lähtemiseen? Mikä saisi sinut hengästymään? Mikä liikuttaisi sinua?

Näin pääset alkuun

Kuntoilua aloitettaessa, maltti on valttia. Alkuvaiheessa liian korkealle asetetut tavoitteet kääntyvät usein itseään vastaan. Ole realisti. Mieti, mitä haluat liikunnalla saavuttaa, mutta anna itsellesi myös riittävästi aikaa tavoitteittesi saavuttamiseen. Virallisten suositusten mukaan, tulisi aikuisen terveytensä ylläpitämiseksi liikkua viikoittain vähintään 2 t 30 min lievästi hengästyen, tai 1 t 15 min siten, että hengästyy suorituksen aikana selväsi. Tämän lisäksi lihaskuntoa ja liikehallintaa suositellaan harjoitettavaksi kahtena päivänä viikossa. Yritä löytää arjestasi aikaa liikkumiseen, mutta älä tee siitä itsellesi mörköä.  Suositustenkin valossa on tärkeää muistaa, että jo pienikin annos liikuntaa on tyhjää parempi.

Kokeile ja löydä omat lajisi  

Varmimmin liikkumisesta tulee pysyvä osa arkeasi, kun löydät itsellesi mieluisan tavan liikkua. Kaikki ei sovi kaikille, ja tämä pätee myös kuntoiluun. Kokeile rohkeasti eri lajeja. Kierros frisbeegolfia pururadan mäkisessä maastossa sopii hyvin liikuntamuodoksi vaikka koko perheelle. Myös liikuntahallin tarjoamat kuntoilumahdollisuudet ovat tutustumisen arvoisia, samoin kuin Huuhkajankierros ja muut Älänteen ympäristöstä löytyvät retkeilyreitit. Kun kipinä syttyy, huomaatkin pian kaipaavasi liikuntaa päiviisi. Anna mennä! Mutta muista, että kehosi tarvitsee myös lepoa liikkumisen lomassa.